
Når et forskningsprojekt bliver til en tegneserie, handler det ikke bare om at oversætte resultater til billeder. Det bliver til noget mere – et rum for samtale, fortolkning og ny erkendelse. Det oplevede Laura Merla, professor i sociologi ved Université catholique de Louvain (UCLouvain) i Belgien, da hun indledte et samarbejde med en tegneseriekunstner.
Laura havde netop afsluttet et stort forskningsprojekt om børn med delt forældremyndighed og deres boligforhold. Hun ønskede at formidle resultaterne på en måde, som kunne gøre en forskel for både børn, forældre, lærere og fagfolk.
"Jeg ville skabe et værktøj – for børn, familier, socialrådgivere, lærere og psykologer. Men først og fremmest skulle det være en rigtig tegneserie. Ikke en forklaring, men en fortælling, som læserne kunne spejle sig i, undres over - eller være uenige i. Forskningen kommer til sidst – for dem, der vil vide mere.”
Det handler om at kunne give slip
Tegneserien blev hverken en pædagogisk gengivelse eller en grafisk gengivelse af forskningen. Den udviklede sig til en visuel dialog – mellem forskeren og kunstneren, og mellem læseren og det komplekse emne.
Den blev et sted, hvor spørgsmål, spændinger og betydninger kunne udfolde sig – både visuelt, følelsesmæssigt og intellektuelt. At samarbejde med en kunstner betød også at give slip. Kunstneren fandt vinkler i materialet, forskerne ikke selv havde set – og netop derfor opstod idéen om at følge fire forskellige børn i fortællingen.
”Vi gav hende vores materiale og bad hende om at følge sin egen inspiration og kreative idéer. Det eneste krav var, at intet måtte stride imod forskningsresultaterne,” fortæller Laura.