Den belgiske tegneserieekspert anbefaler: Fem fantastiske eksempler på visuel videnskabsformidling

Kan tegneserier formidle videnskab – ikke mindst naturvidenskab? Ja, mener Tine Anthoni, der er vicedirektør og kommunikationsansvarlig ved det belgiske tegneseriemuseum. Her giver hun sin top fem over bøger eller projekter, der med pædagogiske, humoristiske og/eller empatiske tegninger når ud til et publikum, der ellers ikke nødvendigvis villekaste sig over videnskabsformidlingen.

1. Kæmpebestselleren Hvis verden skal bestå

“Den er god, fordi den virkeligt bruger formatet; både dialog og humor og visualisering af noget der er meget komplekst på en måde, der gør det tilgængeligt for et stort publikum. Den sætter flueben i mange af de bokse, der skal til, for at noget er god visuel videnskabsformidling.

I Frankrig blev den årets bedst sælgende bog, også sammenlignet med skønlitteratur.”

Den franske tegneserietegner Christophe Blain og energiekspertenJean-Marc Jankovici leder efter svar på, hvor alvorligt det står til med klimaforandringerne.

2. Hubert Reeves’ forskningsformidling til børn

”Hubert Reeves var en fremtrædende astrofysiker. Han tog selv kontakt til en tegneseriekunstner i forbindelse med et mindre projekt men så hurtigt, at det her var hans mulighed for at formidle forskning til et meget større publikum. Det er blevet til tre bøger –

Om biodiversitet, skove og om havet. De har været ekstremt succesfulde på originalsproget fransk. Mine børn elsker dem!”

Bøgerne er skabt af Hubert Reeves selv i samarbejde med tegneserietegnerne Nelly Boutinot og Daniel Casanave. De er ikke oversat til dansk men findes på engelsk.

3. Inklink: forstå noget, føl noget, gør noget

”Folkene hos Inklink arbejder sammen med fx Læger uden grænser og andre NGOer, og de fokuserer på at gøre noget med forskningen – at ændre folks adfærd. De forsøger hele tiden at bruge det visuelle sprog til det, det er allerbedst og allerstærkest til: Til at sikre, at folk kan identificere sig med deres karakterer og deres historier. Og de formår at bibringe følelser til meget komplicerede emner. Hvis vi fx skal forklare folk, der arbejder med landbrug, om klimaforandringernes indflydelse, og måske endda have dem til at ændre deres rutiner og arbejdsgange, er det alt andet lige mere effektivt, hvis vi kan mærke noget, hvis vi føler noget. Det er det, tegneserier kan, når de er bedst. Vække følelser og ændre folks holdninger – og måske endda ændre deres adfærd.”

Tegnerne fra Inklink arbejder sammen med mange forskellige NGOer og understøtter projekter henvendt til mange forskellige målgrupper – ikke mindst marginaliserede eller oversete af slagsen. De har fx lavet tegneserier om hepatis C til fængselsindsatte. Og sammen med det franske nationale center for videnskabelig forskning (CNRS) – en af de største multidisciplinære forskningsinstitutioner i verden – har de lavet en tegneserie, der på en sjov og ligefrem måde skal give et indsigt i, hvad forskning er for en størrelse. Læs mere her: https://www.theinklink.org/en

4. Alt Joe Sacco har lavet…

”Hvis man er interesseret i journalistik eller samfundsvidenskab, er der ingen vej uden om Joe Saccos bøger. Han kalder det selv journalistik – han er uddannet journalist – men jeg vil næsten kalde det det, han laver, for forskning. For det er simpelthen så detaljeret. Jeg har lige læst hans seneste bog, der handler om spændingen mellem hinduer og muslimer i Indien. Den fokuserer på det, der foregår lokalt, men han trækker også tydelige paralleller til det generelle: At det er sådan her, alle konflikter starter. Han peger altså på en masse generelle mekanismer, selvom det er den specifikke kontekst, han beskriver.

Amerikansk-maltesiske Joe Saccos seneste bog er fra2024 og hedder The Once and Future Riot. Den er, som hans øvrige bøger, ikkeoversat til dansk. De mest berømte af Saccos bøger – Footnotes from Gazaog Palestine – har nået et meget stort engelsk- og fransktalendepublikum.


5. Philocomix – filosofitegninger til de fransktalende

”Den filosofiske tegneserie Philocomix er også et virkeligt godt eksempel på, hvad videnskabsformidling kan. Der er tre bind, som er sjove og lettilgængelige. En god introduktion til Kant, Locke og Sokrates og mange andre.”

Philocomix-tegneserierne er franske og hverkenoversat til dansk eller engelsk. De er tegnet og fortalt af Jean-Philippe Thivet, Anne-Lise Combeaud, Jérôme Vermer og Mathieu La Mine.