
Hvad tænker du på, når du hører om videnskabelige artikler og akademiske udgivelser?
Formentlig tænker du på en tekst. Måske en hel masse tekst.
Men akademisk viden kan godt være både seriøs og lødig, selvom den er båret af tegninger. Det slog Columbia University i USA fast, da de i 2015 tildelte Nick Sousanis en ph.d.-grad på baggrund af en tegnet afhandling.
Afhandlingen hedder Unflattening og blev lavet ved universitetets Teachers College. Kort fortalt består den af en række filosofiske essays, der blandt andet argumenterne for at se ting fra flere perspektiver. Og så er den vel at mærke tegnet fra ende til anden.
Vi har talt med Nick Sousanis, der i dag står i spidsen for tegneserie-uddannelsen ved San Francisco State University, om afhandlingen og om at bruge tegneserier i videnskabelige sammenhænge.
Hvorfor tegnede du din afhandling – hvorfor skrev du den ikke ’bare’?
Som barn lavede jeg tegneserier, og det fortsatte jeg med ind i college-årene og også bagefter. Det var ikke noget, man kunne studere, og jeg så det ikke som noget intellektuelt.
Selvom jeg aldrig stoppede helt med at lave tegneserier, vendte jeg først for alvor tilbage til det, mens jeg boede i Detroit og arbejdede med et kunstmagasin. I den forbindelse blev jeg inviteret til at deltage i en kunstudstilling, der handlede om det amerikanske præsidentvalg i 2004. Og fordi jeg kun fik få dages varsel, greb jeg til tegneserier.
Det blev et vendepunkt for mig: fra at bruge tegneserier til at fortælle historier i klassisk forstand til også at bruge dem som essayform.
Jeg fortsatte ad den vej bagefter: jeg lavede en længere tegneserie som et essay til en udstilling om spil og kunst. Og det var med det arbejde i bagagen, at jeg – da jeg besluttede at tage en ph.d. – følte, jeg havde fundet en måde at nå ud til folk og formidle store ideer uden at forsimple dem. Det gav mig også mulighed for at bringe hele mig selv i spil. Min kærlighed til at tegne og tænke kunne forenes.
Fordi jeg havde været væk fra universitetsverdenen i nogle år, gik jeg lidt naivt til det – jeg tænkte bare: "Hvorfor ikke?" Men da jeg først kom igang, blev projektet en argumentation for sin egen berettigelse. Altså at den her slags arbejde også bør tælle.
En del af mit argument var, at jeg faktisk kunne udrette mere i tegneserieform, end jeg kunne med ren tekst – ordet unflattening kom til mig tidligt i processen, da jeg forsøgte at forklare, hvordan jeg kunne lægge mere information i ét enkelt fladt ark papir, end man skulle tro var muligt. Muligt på grund af samspillet mellem tekst og billede, billede og billede, billede og side, og forskellige måder at lagdele på…